Hoe bereken je break even omzet?

Gids voor het berekenen en begrijpen van break-even omzet

De kunst van het breakeven: Hoe bereken je de break even omzet?

Of je nu net een nieuwe onderneming hebt gestart of een seizoensgebonden campagne voor je bestaande bedrijf plant, het begrijpen en berekenen van je break even omzet is essentieel. Maar hoe doe je dit precies, en waarom is het zo belangrijk? Laten we eens een kijkje nemen.

Wat is break even omzet?

De break-even omzet is het punt waarop je kosten precies gelijk zijn aan je opbrengsten. Met andere woorden, het is het moment waarop je niet winstgevend bent, maar ook geen verlies leidt - je 'breekt even'.

Hoe bereken je het break even point?

Om je break-even omzet te berekenen, moet je je vaste en variabele kosten (zowel directe als indirecte) kennen. De formule voor het berekenen van de break-even omzet is dan:

Break even omzet = Vaste kosten / (Verkoopprijs per eenheid - Variabele kosten per eenheid)

Dus stel je voor dat je een bedrijf hebt dat t-shirts verkoopt. Je vaste kosten (zoals huur, salarissen, etc.) zijn €10,000 per maand. Elk t-shirt kost je €5 om te maken en te verzenden, en je verkoopt elk shirt voor €20. Dan zou je break-even omzet zijn:

€10,000 / (€20 - €5) = 666.67 shirts per maand

Dit betekent dat je minstens 667 shirts per maand moet verkopen om break-even te draaien!

Waarom is het belangrijk om te weten hoe je je break even omzet berekent?

Door je break-even omzet te weten, geef je jezelf een duidelijk doel om naar te streven. Het vertelt je precies hoeveel je moet verkopen om winst te gaan maken, en kan je helpen bepalen of je prijzen, kosten, of beide, moet aanpassen.

Als je bijvoorbeeld ontdekt dat je 1000 eenheden per maand moet verkopen om break-even te draaien, maar je bent momenteel slechts 500 eenheden per maand aan het verkopen, dan weet je dat je ofwel je prijzen moet verhogen, je kosten moet verlagen, of je verkoop inspanningen moet verhogen om dat doel te bereiken.

Bij Jictex, maken we gebruik van data-gestuurde strategieën om bedrijven te helpen hun doelstellingen te bereiken. Als je hulp nodig hebt bij het bepalen van je break-even omzet of andere financiële aspecten van je bedrijf, neem dan vandaag nog contact met ons op!

Afronding

Uiteindelijk gaat het erom dat je in staat bent om je bedrijfsdoelstellingen op een meetbare en duurzame manier te bereiken. Door aandacht te schenken aan belangrijke financiële indicatoren zoals de break-even omzet, ben je in staat je bedrijf beter te begrijpen en te beheren. Als je je bezighoudt met "SEO teksten schrijven voor je website", raden we je aan onze vorige blog, die je kunt vinden op SEO teksten voor je website, door te lezen!

Herinner jezelf eraan dat je niet alleen bent op deze reis. Bij Jictex staan we voor je klaar en zijn we hier om je bij elke stap te helpen. Wij zijn geen volgers, maar pioniers in webdevelopment en marketingstrategieën. Neem vandaag nog onderneem die stap en plan een kennismakingsgesprek.