Wat is B2g?

B2g staat voor Business-to-Government, waarbij bedrijven handelen met overheden.

Betekenis: B2g

B2g staat voor Business-to-Government en verwijst naar de relatie tussen bedrijven en overheidsinstanties. In deze vorm van interactie leveren bedrijven producten, diensten of informatie aan de overheid. Dit kan variëren van het verkopen van goederen aan overheidsinstellingen tot het bieden van adviesdiensten of het deelnemen aan openbare aanbestedingen.

Kenmerken van B2g

De relatie tussen bedrijven en de overheid verschilt op verschillende manieren van de meer traditionele B2B (Business-to-Business) en B2C (Business-to-Consumer) relaties. Enkele kenmerken van B2g zijn:

 • Complexiteit: De interactie tussen bedrijven en overheidsinstanties kan complex zijn vanwege regelgeving, beleid en procedures die van invloed zijn op de besluitvorming.
 • Transparantie: Overheidsopdrachten en aanbestedingen moeten vaak openbaar en transparant zijn om gelijke kansen te bieden aan alle potentiële leveranciers.
 • Langere verkoopcycli: Verkoopprocessen aan de overheid kunnen langer duren vanwege de vereiste goedkeuringen en controles die moeten worden doorlopen.
 • Maatschappelijke impact: Producten of diensten die aan de overheid worden geleverd, kunnen een directe invloed hebben op de samenleving als geheel.

Belang van B2g

De relatie tussen bedrijven en de overheid is van groot belang voor zowel de publieke sector als de private sector. Enkele redenen waarom B2g belangrijk is:

 • Efficiëntie: Samenwerking tussen bedrijven en de overheid kan leiden tot efficiëntere processen en betere dienstverlening aan burgers.
 • Innovatie: Bedrijven kunnen overheidsinstanties helpen bij het implementeren van nieuwe technologieën en innovatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
 • Economische groei: B2g-relaties kunnen bijdragen aan economische groei door het stimuleren van investeringen en het creëren van werkgelegenheid.
 • Transparantie en integriteit: Door openbare aanbestedingen en transparante processen wordt de integriteit van zowel bedrijven als overheidsinstanties gewaarborgd.

Voorbeelden van B2g

Er zijn tal van voorbeelden van B2g-interacties in verschillende sectoren. Enkele voorbeelden zijn:

 • IT-diensten: Bedrijven die IT-diensten leveren aan overheidsinstanties voor de ontwikkeling van digitale platforms en systemen.
 • Consultancy: Adviesbureaus die de overheid ondersteunen bij beleidsvorming en strategische besluitvorming.
 • Infrastructuurprojecten: Bouwbedrijven die betrokken zijn bij de ontwikkeling van openbare infrastructuur zoals wegen, bruggen en openbaar vervoer.
 • Gezondheidszorg: Farmaceutische bedrijven die medicijnen leveren aan overheidsziekenhuizen en gezondheidsinstellingen.

Al met al speelt B2g een cruciale rol in het bevorderen van samenwerking tussen bedrijven en de overheid, met als uiteindelijk doel het verbeteren van dienstverlening aan burgers en het stimuleren van economische groei.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!