Wat is Bruto?

Bruto verwijst naar een totaalbedrag voor aftrek van belastingen en andere inhoudingen.

Betekenis: Bruto

Bruto is een term die vaak wordt gebruikt in de financiële wereld en in de context van salarissen en inkomsten. Het woord 'bruto' verwijst naar het totale bedrag voordat er bepaalde aftrekposten of belastingen vanaf zijn gehaald. Het staat tegenover het begrip 'netto', wat het bedrag aanduidt dat overblijft na aftrek van belastingen en andere verplichte inhoudingen.

Bruto salaris

Als je bijvoorbeeld een baan hebt en je werkgever spreekt over je bruto salaris, dan bedoelen ze het totale bedrag dat je verdient voordat er belastingen en sociale premies vanaf zijn gehaald. Dit is het bedrag dat op je contract staat vermeld en waarover onderhandeld kan worden. Het bruto salaris is dus het bedrag dat je zou verdienen als er geen belastingen of andere inhoudingen zouden zijn.

Bruto winst

Bruto wordt ook vaak gebruikt in de context van bedrijfswinsten. Bruto winst verwijst naar de totale winst die een bedrijf heeft behaald voordat alle kosten en uitgaven zijn afgetrokken. Het is een belangrijke indicator van de financiële gezondheid van een bedrijf en wordt vaak gebruikt om de efficiëntie van de bedrijfsvoering te meten.

Bruto nationaal product

Een andere veelgebruikte term is het bruto nationaal product (BNP). Dit is de totale waarde van alle goederen en diensten die in een land worden geproduceerd gedurende een bepaalde periode, meestal een jaar. Het BNP geeft een indicatie van de economische activiteit en welvaart van een land, maar houdt geen rekening met factoren zoals inkomensongelijkheid of milieuschade.

Conclusie

Al met al is 'bruto' een term die vaak wordt gebruikt om het totale bedrag aan te duiden voordat er aftrekposten of belastingen vanaf zijn gehaald. Of het nu gaat om salarissen, winsten of nationale economieën, het begrip bruto speelt een belangrijke rol bij het meten en analyseren van financiële gegevens.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!