Wat is Interne Concurrentie?

Interne concurrentie is de strijd binnen een organisatie om middelen, erkenning en succes, met zowel voordelen als risico's.

Betekenis: Interne Concurrentie

Interne concurrentie verwijst naar de competitie en rivaliteit die plaatsvindt tussen verschillende afdelingen, teams of individuen binnen een organisatie. In plaats van te concurreren met externe bedrijven, richten interne concurrenten zich op het verkrijgen van middelen, erkenning en succes binnen de organisatie zelf.

Kenmerken van Interne Concurrentie

Interne concurrentie kan verschillende vormen aannemen, zoals:

 • Strijd om middelen: Afdelingen kunnen strijden om budgetten, personeel of andere middelen die nodig zijn om hun doelen te bereiken.
 • Competitie om erkenning: Individuen kunnen concurreren om promoties, bonussen of andere vormen van erkenning voor hun prestaties.
 • Rivaliteit om succes: Teams kunnen rivaliseren om projecten succesvol af te ronden en de beste resultaten te behalen.

Voordelen van Interne Concurrentie

Interne concurrentie kan positieve effecten hebben op een organisatie, zoals:

 • Stimulatie van innovatie: Door te concurreren om succes te behalen, worden medewerkers gestimuleerd om creatieve oplossingen te bedenken en innovatieve ideeën te ontwikkelen.
 • Verhoging van productiviteit: De druk van interne concurrentie kan medewerkers motiveren om harder te werken en efficiënter te zijn in hun taken.
 • Verbetering van kwaliteit: Doordat teams streven naar succes, kan de kwaliteit van producten en diensten verbeteren door continue verbetering en innovatie.

Risico's van Interne Concurrentie

Hoewel interne concurrentie voordelen kan bieden, zijn er ook risico's verbonden aan een te competitieve werkomgeving, zoals:

 • Verlies van samenwerking: Te veel nadruk op concurrentie kan leiden tot een gebrek aan samenwerking tussen afdelingen en teams, wat de algehele prestaties van de organisatie kan schaden.
 • Creëren van vijandigheid: Als interne concurrentie uit de hand loopt, kan dit leiden tot vijandigheid, jaloezie en negatieve sfeer binnen de organisatie.
 • Focus op korte termijn doelen: Medewerkers kunnen zich te veel richten op het behalen van korte termijn doelen om te winnen in de competitie, waardoor langetermijnstrategieën en duurzame groei worden verwaarloosd.

Manieren om Interne Concurrentie te beheren

Om interne concurrentie effectief te beheren en de voordelen te maximaliseren, kunnen organisaties verschillende strategieën toepassen, zoals:

 • Stimuleren van samenwerking: Door teambuildingactiviteiten, gedeelde doelstellingen en open communicatie kunnen organisaties een cultuur van samenwerking bevorderen.
 • Belonen van samenwerking: Het belonen van teams en individuen die samenwerken en kennis delen, kan de focus verleggen van concurrentie naar samenwerking.
 • Creëren van duidelijke doelen: Door duidelijke doelen en verwachtingen te stellen, kunnen medewerkers zich richten op gezamenlijke doelstellingen in plaats van op individueel succes.

Door interne concurrentie op een gezonde en constructieve manier te beheren, kunnen organisaties profiteren van de voordelen van competitie terwijl ze de risico's minimaliseren en een positieve werkomgeving creëren voor hun medewerkers.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!