Wat is Json?

Lightweight dataformaat voor webontwikkeling, makkelijk in lees- en schrijfbaar voor mens en machine.

Betekenis: Json

Json staat voor JavaScript Object Notation en is een lichtgewicht data-interchange formaat. Het wordt veel gebruikt voor het uitwisselen van informatie tussen een server en een webapplicatie. Json is gemakkelijk te lezen en te schrijven voor zowel mensen als computers, waardoor het een populaire keuze is in de wereld van webontwikkeling.

Geschiedenis van Json

Json is ontstaan als een alternatief voor XML, dat vaak als te complex werd beschouwd voor bepaalde toepassingen. Het formaat werd voor het eerst gespecificeerd door Douglas Crockford in de vroege jaren 2000 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de meest gebruikte dataformaten op het web.

Structuur van Json

Json bestaat uit sleutel-waarde paren, waarbij de sleutel een string is en de waarde een van de volgende types kan zijn: string, nummer, object, array, boolean of null. Deze structuur maakt het eenvoudig om complexe data te organiseren en te versturen tussen verschillende systemen.

Voordelen van Json

Json heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere dataformaten, zoals XML. Het is gemakkelijk te lezen en te schrijven, neemt minder ruimte in beslag en is sneller te verwerken door computers. Bovendien wordt Json goed ondersteund door verschillende programmeertalen en is het zeer flexibel in gebruik.

Gebruik van Json

Json wordt vaak gebruikt in combinatie met AJAX-technologie om dynamische webapplicaties te bouwen. Het wordt ook veel gebruikt in zogenaamde RESTful API's om data uit te wisselen tussen servers en clients. Daarnaast wordt Json gebruikt in configuratiebestanden en als opslagformaat voor data in databases.

Voorbeeld van Json

Een voorbeeld van een eenvoudig Json-object ziet er als volgt uit:

{
  "naam": "John Doe",
  "leeftijd": 30,
  "getrouwd": false,
  "kinderen": ["Alice", "Bob"]
}

Conclusie

Json is een veelzijdig en gebruiksvriendelijk data-interchange formaat dat een belangrijke rol speelt in de wereld van webontwikkeling. Met zijn eenvoudige structuur en brede ondersteuning is Json een essentieel onderdeel geworden van moderne webapplicaties en API's.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!