Astroturfing

Astroturfing is een marketing tactiek waarbij misleidend de indruk wordt gewekt van grassroots ondersteuning voor een product, dienst of standpunt.

Betekenis: Astroturfing

In de wereld van marketing bestaat er een tactiek die bekend staat als astroturfing. Deze term refereert naar een vorm van misleiding waarbij de indruk wordt gewekt dat grassroots ondersteuning, oftewel steun van de gewone man, bestaat voor een product, dienst of standpunt. In werkelijkheid wordt deze 'steun' echter gegenereerd door professioneel ingehuurde individuen of organisaties.

Hoe werkt Astroturfing?

Astroturfing werkt vaak door het creëren van valse accounts op sociale media, forums of review websites. Deze accounts geven vervolgens positieve beoordelingen, delen enthousiaste berichten of verspreiden bepaalde meningen met als enig doel het publiek te beïnvloeden. Hierdoor ontstaat een valse perceptie van populariteit of overtuiging.

Waarom is Astroturfing controversieel?

Astroturfing wordt gezien als misleidend en oneerlijk omdat het de authentieke publieke opinie kan ondermijnen. Consumenten gebruiken vaak openbare meningen en reviews om beslissingen te nemen over producten of diensten. Astroturfing, indien onopgemerkt, kan dus de kracht van weloverwogen consumentenkeuzes ondermijnen. Voor alle duidelijkheid, astroturfing is in veel landen zelfs illegaal vanwege de misleidende en oneerlijke natuur ervan.

Conclusie

In de marketingwereld kan astroturfing tijdelijk succes bieden door het creëren van een positieve buzz rond een product of dienst. Echter, de gevolgen van ontmaskering kunnen desastreus zijn voor het imago en vertrouwen in een merk. Het is daarom altijd beter om voor eerlijke en transparante marketingpraktijken te kiezen.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!