Canonical

'Canonical' in webontwikkeling en SEO refereert naar het beheer van duplicaat of gelijksoortige inhoud op een website, waarbij één gekozen pagina als de 'hoofd' versie fungeert voor zoekmachine-indexering.

Betekenis: canonical

In de wereld van webontwikkeling en SEO, verwijst 'canonical' naar een manier waarop webmasters dubbele of zeer vergelijkbare inhoud op hun website kunnen beheren. Het kiezen van de canonical of 'voorkeurs' versie van de pagina, helpt om problemen met duplicate content te voorkomen en helpt zoekmachines te begrijpen welke pagina ze moeten indexeren en rangschikken.

Hoe werkt canonical?

Stel, je hebt twee pagina's op je website die erg op elkaar lijken. Misschien is de ene een oudere versie van de andere, of misschien bevat de ene aanvullingende informatie. In plaats van beide pagina's te laten concurreren voor rangschikking in de zoekresultaten, kun je één versie als de canonical versie markeren. Dit betekent dat je aan de zoekmachines aangeeft dat deze pagina de 'hoofd' versie is en de andere paginas slechts duplicaten zijn.

Het belang van canonical

Het gebruik van canonical-tags is van vitaal belang voor een effectieve SEO strategie. Het helpt de autoriteit en relevantie van je website in de zoekresultaten te verbeteren en voorkomt 'keyword kannibalisatie', waarbij meerdere pagina's op je website concurreren voor dezelfde zoekwoorden.

Het gebruik van canonical-tags is nauw verbonden met andere SEO-elementen, zoals 301-omleidingen en de noindex-tag.

Canonical en SEO

Het kiezen van de juiste canonical-versie van een pagina kan een behoorlijke uitdaging zijn. Maar als het goed wordt gedaan, kan het een krachtige tool zijn in je SEO arsenaal. Het helpt je om duplicate content problemen op te lossen, de juiste pagina in de zoekmachines te krijgen en er uiteindelijk voor te zorgen dat je de ranking en het verkeer krijgt die je verdient.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!