Backward chaining

Backward chaining is een aanpak waarbij men begint bij het gewenste resultaat en terugwerkt om de stappen te plannen die nodig zijn om daar te komen.

Betekenis: backward chaining

Stel je voor dat je een puzzel oplost door te beginnen met het eindplaatje. Dat is eigenlijk wat backward chaining in de marketingwereld inhoudt. Deze strategie draait alles om en begint bij het gewenste eindresultaat om vanaf daar de stappen terug te plannen die nodig zijn om dat doel te realiseren. Het gaat over de route uitstippelen vanaf de finishlijn naar de start, in plaats van andersom. Het is een beetje als een goede detective die vanuit de oplossing van de zaak alle aanwijzingen aan elkaar knoopt tot hij bij het begin belandt. Bedrijven gebruiken backward chaining om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van hun marketingplan gericht is op het behalen van de einddoelen, of dat nu meer verkopen, een groter marktaandeel of een sterkere merkpositionering is.

Voordelen van backward chaining

Waarom zweren slimme marketeers bij deze techniek? Het biedt namelijk een helder toetsingskader waardoor alle acties effectiever en efficiënter worden. Door met het eind in gedachten te beginnen, wordt voorkomen dat je verdwaalt in de wirwar van marketingmogelijkheden die niet direct bijdragen aan het uiteindelijke doel. Backward chaining stimuleert een focus op resultaat en zorgt dat je als een scherpschutter je pijlen richt op wat echt telt. Bovendien helpt het bij het identificeren van potentiële problemen voordat ze zich voordoen, omdat je het pad van einde naar begin afloopt en dus eventuele obstakels eerder in beeld krijgt.

Toepassing in marketingplannen

In de praktijk betekent dit dat je begint met het definiëren van het succes dat je wilt behalen. Vervolgens bepaal je welke stappen absoluut noodzakelijk zijn om daar te komen. Elk marketinginitiatief wordt dan gemeten aan de bijdrage die het levert aan deze essentiële mijlpalen. Dit reverse engineering proces is niet alleen nuttig voor grote campagnes, maar ook voor dagelijkse marketingactiviteiten. Zo wordt elke blogpost, sociale media update of email campagne een schakel in de keten die leidt naar het behalen van jouw marketingdoelen en helpt het marketingteams gefocust en op koers te houden.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!