Cagr

CAGR berekent het gemiddelde jaarlijkse groeipercentage van investeringen over tijd.

Betekenis: cagr

Stel je voor dat je een bedrijf hebt en je wilt weten hoe snel het is gegroeid over een bepaalde periode. Daar komt cagr om de hoek kijken. CAGR staat voor Compound Annual Growth Rate, ofwel de samengestelde jaarlijkse groeivoet. Deze term beschrijft het geometrische gemiddelde jaarlijkse groeipercentage van een investering over een bepaald tijdvak. Het is een nuttige maatstaf omdat het een gladgestreken groeipercentage geeft, vrij van de pieken en dalen die kunnen voorkomen bij jaarlijkse groeicijfers.

Waarom cagr belangrijk is

CAGR biedt een helder beeld van de groei over langere tijd en wordt vaak gebruikt om de prestaties van verschillende investeringen te vergelijken. Het is een ideaal hulpmiddel voor investeerders, analisten en bedrijfseigenaren die een snelle blik willen werpen op de langetermijntrend van een bedrijf of investering. Door zich te concentreren op constante groei, biedt het een duidelijker inzicht dan andere metingen die door fluctuaties heen en weer kunnen schommelen.

Hoe cagr te berekenen

De formule voor het berekenen van CAGR is verrassend eenvoudig, maar krachtig. Je neemt de eindwaarde van de investering, deelt deze door de beginwaarde en trekt hier de wortel uit over het aantal jaar van de groeiperiode. Van dit resultaat trek je 1 af, en je houdt het CAGR-percentage over. Met andere woorden, CAGR geeft je een gestroomlijnde gemiddelde jaarlijkse groei, alsof de investering elk jaar met dat vaste percentage is gegroeid.

Praktijkvoorbeeld van cagr

Laten we zeggen dat je vijf jaar geleden aandelen kocht voor €1000 en dat die nu €1610 waard zijn. Gebruik makend van de CAGR-formule, bereken je een jaarlijkse groei van ongeveer 10%. Dit betekent dat, hoewel de markt volatiel is en je investering elk jaar verschillend presteerde, het lijkt alsof je investering elk jaar gestaag met 10% is toegenomen om de huidige waarde te bereiken.

Conclusie

De CAGR is een gladgestreken en praktische manier om het groeitraject van een investering weer te geven. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor iedereen die geïnteresseerd is in het analyseren van de prestaties van investeringen over een langere periode en streeft naar een duidelijk en beknopt begrip van financiële groei. Door zich te richten op wat er gebeurt over de langere termijn, zorgt CAGR ervoor dat kortstondige fluctuaties het algemeen beeld niet vertroebelen.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!