Bcg matrix

De bcg matrix is een marketingtool die het productportfolio van een bedrijf beoordeelt op basis van marktaandeel en marktgroei, om toekomstige investeringen te plannen.

Betekenis: BCG Matrix

De BCG Matrix, oftewel, Boston Consulting Group Matrix, is een strategisch hulpmiddel in marketing om het portfolio van een bedrijf te beoordelen en de toekomstige investeringen te plannen. Deze matrix verdeelt de producten van een bedrijf in vier categorieën op basis van marktaandeel en marktgroei - Stars, Cash Cows, Dogs, and Question Marks.

Werking van de BCG Matrix

In de BCG Matrix vertegenwoordigt het marktaandeel de huidige prestaties en het concurrentievermogen van een product, terwijl de marktgroei het toekomstige groeipotentieel aangeeft. Elk van de vier categorieën in deze matrix fungeert als een richtlijn voor strategische marketingplanning.

  • Stars: Producten met een hoog marktaandeel en hoge marktgroei.
  • Cash Cows: Producten met een hoog marktaandeel, maar lage marktgroei. Ze genereren doorgaans sterke cashflows.
  • Dogs: Producten met zowel een laag marktaandeel als marktgroei. Ze vertegenwoordigen de zwakste producten in het portfolio.
  • Question Marks: Producten met een laag marktaandeel maar hoge marktgroei. Hun toekomstige prestaties zijn onzeker.

Belang van de BCG Matrix in Marketing

De BCG Matrix helpt bedrijven strategische beslissingen te nemen door te bepalen welke producten verdere investeringen nodig hebben, welke rijp zijn voor oogst (cash cows) en welke moeten worden herzien of verwijderd (dogs). Het dient als een uitgangspunt voor bedrijven om hun marketingstrategieën te evalueren en bij te sturen.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!