Year over year

Year over year (YOY) is een term voor de vergelijking van bedrijfsprestaties of -statistieken van het ene jaar tot het andere, voor inzicht in trends en groei.

Betekenis: Year Over Year

Year Over Year (YOY) is een term die veelvoudig in de marketing- en financiële wereld gebruikt wordt. Het gaat om de vergelijking van de prestaties of statistieken van een bedrijf van het ene jaar tot het andere. Dit geeft marketers inzicht in langere-termijn trends en groei.

Hoe wordt Year Over Year gebruikt?

Stel dat een marketeer de verkoopcijfers van een product wil analyseren. Door de cijfers van dit jaar (bijvoorbeeld 2022) te vergelijken met de cijfers van het vorig jaar (bijvoorbeeld 2021), kan er een YOY-analyse gedaan worden. Deze analyse laat zien of er sprake is geweest van groei, stabilisatie, of een daling. Op basis hiervan kunnen strategieën en doelen worden bijgesteld.

Voordelen van een Year Over Year analyse

Een YOY-analyse helpt bedrijven seizoensgebonden veranderingen in hun prestaties te begrijpen. Bijvoorbeeld, als een bedrijf ieder jaar rond dezelfde tijd een verkooppiek heeft. Hiermee kan er rekening gehouden worden met marketing- en verkoopplannen. Daarnaast geeft een YOY-analyse ook een duidelijker beeld dan maand-tot-maand of kwartaal-tot-kwartaal analyses. Jaarlijkse veranderingen bieden inzicht in de algemene trend en groeipatronen, die soms verloren gaan in de kortetermijnrapportage.

Year Over Year in een notendop

Year Over Year is een krachtig hulpmiddel voor marketeers om de langetermijnpaden van hun bedrijven te begrijpen en te beheren. Vergelijk het verkoopvolume, de inkomsten, de klanteninteractie en andere KPI's jaar na jaar om een goed fundament te bouwen voor uw toekomstige marketingstrategieën.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!