Big hairy audacious goal bhag

Een Big hairy audacious goal (BHAG) is een ambitieus, inspirerend lange-termijndoel dat organisaties richting geeft en tot grootse prestaties aanzet.

Betekenis: big hairy audacious goal bhag

Een Big Hairy Audacious Goal, afgekort als BHAG, is een lange termijn doelstelling die ambitieus en ontzagwekkend is. Het is een uitdagend streefpunt dat een organisatie inspireert om boven zichzelf uit te stijgen. Een BHAG is niet zomaar een doel; het is groots, het is gewaagd en het is zo prikkelend dat het energie geeft aan werknemers en de richting voor de toekomst duidelijk maakt. Deze term, die zijn intrede deed in de bedrijfswereld dankzij het boek "Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies" door Jim Collins en Jerry Porras, moedigt bedrijven aan om voorbij de dagelijkse taken te kijken en groot te dromen. De kracht van een BHAG ligt in het vermogen om een gedeelde visie te creëren die mensen samenbrengt en hen motiveert om naar een buitengewoon resultaat te werken.

Het nut van een BHAG

De aanname achter een BHAG is dat het stellen van veilige, makkelijke doelen niet inspirerend is en niet leidt tot significante veranderingen of vooruitgang. Een BHAG zet een onderneming ertoe aan om grenzen te verleggen, innovatief te denken en groter te handelen. Het is een strategisch instrument dat helpt bij het concentreren van inspanningen, het aanmoedigen van innovatie, en het bevorderen van teamwerk door een gezamenlijke doelstelling. Of het nu gaat om het bereiken van een significante omzetgroei, het veroveren van een nieuwe markt, of het realiseren van een baanbrekende technologische doorbraak, een BHAG geeft letterlijk en figuurlijk vorm aan de toekomst van een organisatie.

Voorbeelden van BHAG's

Historisch gezien zijn er talloze voorbeelden van BHAG's die organisaties hebben nagestreefd. Denk bijvoorbeeld aan NASA's missie om een man op de maan te zetten, of Google's missie om alle wereldinformatie te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Deze doelen leken in eerste instantie onbereikbaar, maar door vastberadenheid, focus en de verenigende kracht van een duidelijk en inspirerend endpoint, wisten deze organisaties hun harige en gedurfde doelen werkelijkheid te maken.

Het instellen van een BHAG voor jouw bedrijf

Het vaststellen van een BHAG vereist visie, lef en commitment. Het begint bij het herkennen van wat jouw bedrijf uniek maakt en waar je echt passie voor hebt. Van daaruit visualiseer je een groot doel dat misschien jaren of zelfs decennia nodig heeft om te bereiken. De BHAG moet duidelijk zijn, zodat elke werknemer begrijpt wat het betekent en wat er van hem of haar verwacht wordt. Het moet ook kwantificeerbaar zijn zodat de voortgang en succes gemeten kunnen worden. Maar bovenal moet een BHAG inspirerend zijn; het moet een gevoel van urgentie creëren en mensen aanzetten om samen te werken om iets bijzonders te bereiken.

Nadelen en kritiek

Hoewel een BHAG een krachtig hulpmiddel kan zijn, is het niet zonder kritiek. Sommige sceptici beweren dat het stellen van te hoog gegrepen doelen demotiverend kan werken als ze onrealistisch of te vaag zijn. Bovendien kan de focus op een enkel langdurig doel afleiden van de belangrijke korte-termijn behoeften van een bedrijf. Daarom is het essentieel om een evenwicht te vinden tussen de motivatie die een BHAG kan bieden en het behoud van operationele uitmuntendheid op dagelijkse basis.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!