Indirecte distributie

Indirecte distributie is het proces waarbij tussenpersonen worden gebruikt om producten of diensten van producenten naar consumenten te transporteren, waarbij de producten verschillende stappen doorlopen.

Wat is indirecte distributie?

De term distributie kan in marketing worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: directe en indirecte distributie. Indirecte distributie verwijst naar het gebruik van tussenpersonen om goederen of diensten van producenten naar consumenten te krijgen. Dit betekent dat de producten een aantal stappen doorlopen voordat ze uiteindelijk in de handen van de eindgebruiker terechtkomen.

Soorten indirecte distributie

Er zijn diverse vormen van indirecte distributie. Dit kunnen groothandelaars, retailers, distributeurs, makelaars, agenten en anderen zijn. Deze tussenpersonen bieden waarde door hun expertise, hun contacten, hun vermogen om grote hoeveelheden producten te verwerken en hun vermogen om de goederen dichter bij de consument te brengen.

Voorbeeld van indirecte distributie

Een klassiek voorbeeld van indirecte distributie is wanneer een boek dat door een auteur is geschreven en gepubliceerd door een uitgever, wordt verkocht aan een boekhandel voordat het uiteindelijk wordt aangeschaft door een lezer. Op elk van deze stappen kan waarde worden toegevoegd, en elke stap – de uitgever, boekhandel – verdient een deel van de uiteindelijke verkoopprijs.

Voor- en nadelen van indirecte distributie

Indirecte distributie heeft zowel voordelen als nadelen. Een voordeel kan zijn dat tussenpersonen kunnen bijdragen aan het vergroten van de reikwijdte van een product. Aan de andere kant, kan het zijn dat er minder controle is over de merkperceptie en de prijsstelling, aangezien elke tussenpersoon de prijs kan aanpassen om zijn eigen winstmarge te halen.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!