Bleed

'Bleed' verwijst in marketing en design naar het deel van het ontwerp dat voorbij de pagina rand uitstrekt, om onbedrukte randen te elimineren bij het snijden van het document.

Betekenis: Bleed

In de wereld van marketing en design betekent de term 'bleed' het deel van het ontwerp of de drukwerk bestanden die voorbij de rand van het formaat van de pagina uitstrekken. Het doel van bleed is om witruimte of onbedrukte randen te eliminineer als het document wordt gesneden op het gewenste formaat.

Waarom is bleed belangrijk?

Bleed is een essentieel onderdeel van elk drukwerk ontwerpproces. Zonder bleed, kan er een witte rand overblijven rondom het eindproduct wat kan leiden tot ongewenste resultaten. Dit komt omdat snijmachines voor drukwerk niet altijd 100% nauwkeurig zijn en er een lichte afwijking kan zijn tussen het snijpunt en de rand van het ontwerp.

Hoe gebruik je bleed in design?

Om bleed correct toe te passen in je ontwerp, moet je het ontwerp laten doorlopen voorbij het gewenste eindformaat van de pagina. Gewoonlijk rek je het ontwerp ongeveer 3mm uit aan alle kanten. Deze extra ruimte wordt vervolgens weggesneden na het drukken.

Belangrijke elementen zoals tekst en logo's moeten over het algemeen binnen de 'veilige zone' worden gehouden (ongeveer 3mm van de trimrand) om te voorkomen dat ze worden afgesneden.

Gerelateerde Marketingterm: Slug

Op je slug, zoals de pagina waar je op dit moment bent, zie je diverse ontwerpelementen zoals tekst en afbeeldingen. Deze elementen worden vaak tot de rand van de pagina ontworpen met gebruik van bleed om een professionele en aantrekkelijke pagina te creëren.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!