Overname

Overname is het proces waarbij een bedrijf een ander koopt voor groei of marktvoordeel.

Betekenis: overname

In de wervelende wereld van marketing verwijst de term overname meestal naar het moment waarop een bedrijf of merk een ander bedrijf of de activa daarvan koopt. Deze strategische zet kan verschillende doelen hebben, zoals het vergroten van marktaandeel, het verkrijgen van nieuwe technologieën of het uitbreiden van het productaanbod. Overnames kunnen worden gezien als een snelle manier om te groeien en concurrentievoordeel te behalen. Het is echter geen eenvoudige stap en vereist een grondige analyse en planning om de beoogde synergieën te realiseren en de integratie van nieuwe bedrijfsprocessen en culturen soepel te laten verlopen.

Soorten overnames

Er zijn diverse vormen van overnames. Het kan gaan om een vriendelijke overname, waarbij het doelbedrijf instemt met de overname, of om een vijandige overname, waar de overnemende partij direct naar de aandeelhouders stapt. Verder onderscheidt men horizontale overnames, waarbij bedrijven in dezelfde branche fuseren, en verticale overnames, waarbij een bedrijf een leverancier of afnemer overneemt. Conglomeraat overnames, waarbij bedrijven uit totaal verschillende sectoren samenkomen, zijn ook een bekend fenomeen.

Impact van overnames

Overnames kunnen een grote impact hebben op de betrokken bedrijven en de markt als geheel. Ze kunnen leiden tot veranderingen in marktleiderschap, verstoring van bestaande concurrentieverhoudingen en invloed hebben op de prijszetting in de markt. Voor het succesvolle bedrijf kan een overname het pad effenen voor innovatie en gegroeide efficiëntie. Aan de andere kant kunnen culturele clashes en integratieproblemen de verwachte voordelen van een overname ondermijnen. Daarom is zorgvuldig management en een heldere strategie essentieel bij het navigeren van dit complexe proces.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!