Gross rating point

Gross rating point (GRP) is een objectieve marketingmaatstaf die het totale bereik van een advertentiecampagne in procenten aanduidt, veel gebruikt bij media planning en aankoop.

Betekenis: Gross Rating Point

Gross Rating Point, oftewel GRP, is een maatstaf in de marketingwereld, en wordt vaak gebruikt in media planning en aankoop om het bereik van advertentiecampagnes te meten. Het staat voor de totale omvang van een doelgroep dat wordt bereikt door een specifieke media-uiting, uitgedrukt in procenten.

Waarom is GRP belangrijk?

Voor bedrijven en marketeers is het belangrijk om de impact en effectiviteit van hun advertentiecampagnes te kennen. Met behulp van Gross Rating Point kunnen zij dit op een objectieve manier doen. Het biedt een begrijpelijke en kwantificeerbare maatstaf om het bereik en de frequentie van een reclamecampagne te beoordelen en te vergelijken met andere campagnes.

Hoe wordt GRP berekend?

De berekening van de Gross Rating Point is relatief eenvoudig. Het is de som van het bereik (het percentage van de doelgroep dat de reclame ziet) en de frequentie (het gemiddelde aantal keren dat een persoon binnen de doelgroep de reclame ziet). Als een reclamecampagne bijvoorbeeld 50% van de beoogde doelgroep bereikt en elke persoon de advertentie gemiddeld twee keer ziet, dan is de Gross Rating Point 100 (50% bereik x 2 frequentie).

GRP in de praktijk

In de praktijk is Gross Rating Point een waardevol instrument voor marketeers om de effectiviteit van hun reclamecampagnes te evalueren. Het helpt bij het maken van beslissingen over welke media te gebruiken, hoe vaak te adverteren en wat het optimale budget is voor elke campagne. Voor meer inzicht in deze relatie tussen budget en bereik, kunt u bijvoorbeeld de pagina over media-investment raadplegen.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!