Brutowinstmarge

Efficiëntiemaatstaf weergevend welk deel van de omzet overblijft na aftrek van de kostprijs van verkochte goederen.

Betekenis: brutowinstmarge

De brutowinstmarge is een indicator die weerspiegelt hoeveel procent van de totale omzet overblijft na het aftrekken van de kostprijs van de verkochte goederen. Het is een maatstaf voor de efficiëntie waarmee een bedrijf zijn directe kosten beheert in verhouding tot zijn inkomsten. Hoe hoger de brutowinstmarge, des te meer geld heeft het bedrijf over voor andere uitgaven, zoals onderzoek en ontwikkeling, marketing of winstuitkering aan aandeelhouders.

Hoe bereken je de brutowinstmarge?

Om de brutowinstmarge te berekenen, trek je de kostprijs van de verkochte goederen (ook bekend als inkoopwaarde van de omzet) af van de totale omzet en deel je dat getal vervolgens door de totale omzet. Het resultaat vermenigvuldig je met 100 om het percentage te krijgen. Deze formule biedt inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf en is van groot belang voor het analyseren van winstpotentieel.

Het belang van de brutowinstmarge

De brutowinstmarge is cruciaal voor zowel managers als investeerders omdat het helpt bij het beoordelen van de winstgevendheid en het vergelijken van bedrijven binnen dezelfde sector. Een stijgende brutowinstmarge suggereert dat een bedrijf kosten effectiever beheert of hogere verkoopprijzen kan vragen. Daartegenover staat dat een dalende brutowinstmarge kan wijzen op kostenstijgingen, prijsverlagingen of veranderingen in het productaanbod.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!