Woekerwinst

Woekerwinst houdt in dat een bedrijf of individu extreme financiële winst maakt op manieren die als onredelijk, onethisch of uitbuitend worden beschouwd. Het kan schadelijke effecten hebben op zowel consumenten als de markt.

Betekenis: Woekerwinst

De termwoekerwinst wordt gebruikt om een situatie te beschrijven waarin een bedrijf of een individu aanzienlijke financiële winst verkrijgt, vaak op manieren die als onredelijk, onethisch of uitbuitend worden beschouwd. Het woord "woeker" zelf roept beelden op van extremisme en roofzuchtige praktijken, en wanneer het wordt toegepast op winst, wordt het meestal geassocieerd met het genereren van inkomsten op manieren die verder gaan dan wat als eerlijk of rechtvaardig wordt beschouwd.

Hoe werkt woekerwinst?

Woekerwinst ontstaat vaak wanneer bedrijven gebruik maken van bepaalde marktomstandigheden om hun winstmarges kunstmatig te verhogen. Zo kan een bedrijf bijvoorbeeld de prijzen van zijn producten aanzienlijk verhogen tijdens een verlaging van de goederen op de markt, waardoor de vraag naar hun aanbod toeneemt en ze hogere prijzen kunnen vragen. Dit leidt tot bovennormale winstmarges, die worden gezien als 'woekerwinst'.

Het effect van woekerwinst op de markt

Buiten het feit datwoekerwinst als onethisch wordt beschouwd, kan deze praktijk ook negatieve effecten hebben op de markt. Het kan consumenten ervan weerhouden om noodzakelijke goederen te kopen vanwege de hoge prijzen en kan kleinere bedrijven die niet in staat zijn om deze hoge prijzen te hanteren kansloos maken. Om deze reden doen regelgevende instanties vaak hun best om woekerwinst te beperken waar ze kunnen, vaak door middel van wetten en regelgeving die de bedrijven dwingen om hun prijzen binnen redelijke grenzen te houden.

Voorbeelden van woekerwinst

Een klassiek voorbeeld vanwoekerwinst is typisch te vinden in de energiesector. Tijdens natuurrampen of andere crisissituaties kunnen oliebedrijven hun prijzen drastisch verhogen om te profiteren van de plotselinge toename in vraag, wat resulteert in buitensporige winsten. Een ander voorbeeld zijn farmaceutische bedrijven die extreem hoge prijzen vragen voor levensreddende medicijnen, waardoor ze enorme winsten kunnen maken ten koste van de volksgezondheid.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!