Prijselasticiteit

Prijselasticiteit meet hoe vraag verandert met prijsschommelingen en beïnvloedt prijsstrategieën.

Betekenis: prijselasticiteit

Prijselasticiteit is een maatstaf die aangeeft hoe de vraag naar een product of dienst reageert op prijswijzigingen. In essentie vertelt het je of klanten gevoelig zijn voor veranderingen in de prijs. Een hoge prijselasticiteit betekent dat een kleine prijsverandering een grote impact kan hebben op de hoeveelheid die consumenten kopen, terwijl een lage prijselasticiteit aangeeft dat de vraag vrij stabiel blijft, zelfs als de prijzen stijgen of dalen.

Hoe werkt prijselasticiteit?

Bij prijselasticiteit spelen twee scenario's een rol: elastische en inelastische vraag. Indien een product een elastische vraag heeft, zal een prijsverhoging leiden tot een significante daling van de vraag, terwijl een prijsverlaging juist een grote toename kan veroorzaken. Bij een inelastische vraag zijn de effecten van prijswijzigingen minimaal. De noodzaak van het product, beschikbaarheid van substituten en het deel van het inkomen dat aan het product wordt besteed, zijn factoren die de prijselasticiteit beïnvloeden.

Toepassing van prijselasticiteit in marketing

Marketingprofessionals gebruiken inzichten in prijselasticiteit om te bepalen hoe ze de verkoopprijzen van hun producten het best kunnen aanpassen zonder de vraag negatief te beïnvloeden. Door prijselasticiteit te begrijpen, kunnen ze strategische prijsbeslissingen nemen die bijdragen aan optimale omzet en winst. Het is een cruciaal concept voor prijszetting, promotieplanning en algemeen omzetbeheer.

Welke diensten bieden wij aan?

Ontdek de details van elke dienst door erop te klikken voor meer informatie.

Benieuwd wat er mogelijk is? Plan een kennismaking in!

Ontdek de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Plan vandaag nog een vrijblijvende kennismaking in en laat ons je wegwijs maken in de wereld van online marketing. Samen gaan we op zoek naar kansen en oplossingen die bij jouw bedrijf passen. Klik hier om een afspraak te plannen!

Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Laten we kennismaken!
Persoon - Jasper van Hardeveld

Jasper van Hardeveld

Digital Partner

Kennismaken? Klik hier

Al onze marketingtermen

Onze software
& technologieën

Wij onderscheiden onszelf door gebruik te maken van de beste software en technologieën.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?

Neem contact op!